HTML

anal0g

Similis simili gaudet.

Friss topikok

  • MZ/X hip hip hurrá: Érdekes nekem nyersen sem hat hashajtószerűen, pedig nagyos sokat eszek belőle. (2014.07.17. 12:45) vadszilva
  • inszeminator: Elolvastam mégegyszer, mintha nem is jártam volna még itt. Ez egy marha jó írás vero. Muszáj megmo... (2011.01.30. 09:23) univerzikus
  • vero: na. köszi. eszemben van. vannak anyagaim is már elmentve. most lesz egy hármas analógia. (tisza-bó... (2010.10.23. 17:01) ej, az ebadta!
  • vero: @Gasper: :DD csak igazítani akartam. augusztus lehetséges? :D @Alfőmérnök: nyugi, én kitörlöm, ha... (2010.05.23. 21:04) vigyázz, a kuka harap!
  • vero: majd írok egy krédót is, csak meg jkell tanulniom használni. (2010.05.16. 10:06) ágak és gyökerek

univerzikus

2010.11.15. 21:38 vero

 

most néztem a paprikát, bede folyik minden csapból. csávó már borkóstol is 2 főzés között, amolyan floyodosan nyomja. (isten nyugosztalja a vén alkoholistát! images.mirror.co.uk/upl/m4/sep2009/5/3/image-3-for-keith-floyd-s-funeral-gallery-197248809.jpg )

műanyag róbert olyan mint keller józsi volt a fradiban  verebes alatt:

"- a mester a legutóbbi meccsen téged balhátvédként játszatott, most pedig  támadó középpályás voltál. hogy lehet ez?

- a mester rájött, hogy univerzikus vagyok."

persze keller örökös bajnok. ez  nem mindenkiről mondható.ftcbk.files.wordpress.com/2009/04/kellerjozsef1984-96es2000-06.jpg

 

 

itt iszom a képernyő előtt az öreg tőkék borát, az éven talán utoljára. (a D folyton beakad, tán valami szörp ömlött egyszer a klaviatúrára.)

apám a múlt héten hozta haza a birtok karóinak felét (mintegy 200 öl)  www.geonames.org/715735/somlyod.html hogy eltüzelje. évről évre mindig valaki otthagyta. ő volt az utolsó, aki még művelte az öreg tőkést egy félreeső domboldalon. köves -poros talaj, okker, narancs, néhol rózsaszín riolittufa darabok merednek ki a földből. a laposkapa éle hamar kicsorbul. hajnalban éppen szemben emelkedik a nap óriás korongja. gyalogosan, egyedül érdemes kimenni. az őzek még a harmatos lucernában legelnek, a rókák pocokra, egérre vadásznak. pitypalatty!  mire világos lesz, mindenki eltűnik. útközben, a fűben vonalban, százszámra leltük a rozsdavörös harmatgombát. mintha ló hugyozta volna végig.

az egyetlen közeli forrást ellepte a békalencse. fönn a tetőn a törpenyárasban régen tányérnyi tinóruk nőttek. a fehérre meszelt jelzőkőről (137 m) körbenézhetsz. északon (északon? hát itt vannak egy karnyújtásnyira. látom ahogy liza a piros szamárral - simpson 51 - kapaszkodik felfelé) a környező hegyek takarják a horizontot. őket is jó nézni, keletre nagykövesd várát, nyugatra meg a messzi tokaj hegyét 30 km-re a tévétoronnyal. hány templomtornyot is látni? ötöt? tízet? a levegő kicsit mindig opálos. közel a víz, a bodrog, a holtágak, egyik oldalon az ártéri erdők, ősöreg fehérnyár hagyásfákkal, gyertyánerdőkkel, óriás pocsolyákkal, amikben feketególya lépdel. amarra meg tölgyesek a hegyek sipkáján a nagy szőlőtáblák felett.  újabban azok közül is otthagynak néhányat. hektárok gazban, lisztharmatban. néha alattunk elmegy egy vonat. piros dízel meg 4 kék kocsi. már régen nem járnak erre a végeláthatatlan vagonkígyók, amik ungvárra vitték a szovjetnek a dézsmát.

senki sem tudja hány évesek ezek a tőkék. ők nem betegek. ritkán. akkor is kiheverik. rövid enyészett karókra kötik őket fehér műanyag kötözőszerrel. egyszer metszenek, kétszer tetőt vágnak.

dédnagyapa  (+1967) elmondása szerint, mikor kiment ámerikába (zirka '37) ,  már akkor is ilyen göcsörtösek voltak. tökszőlő, balafánt, petrezselyemszőlő, fehér, kék és piros kecskecsecsű, dalavári, piros saszla, meg ki tudja mifélék. minden éven adott 2 hordó bort. az utóbbi 20 évben már nem kapáltuk, se bakhátra, se másképp, csak gyomirtóztuk. apám rájött, hogy már csak a felszín alatt vannak gyökereik. ha mozgattuk a talajt, kínlódott, kevesebbet adott, még azt az 5-6 fürtöt sem termette meg. ő így mondta.

ha egyedül maradsz a hegyen, mindent megesznek a fácánok meg a foglyok. az éven ott nem is volt szüret. nem indult a prés, nem zuborog a murci. tavaszra elfogy az utolsó demizsonnal.

ezekben az öregekben semmi szentimentalális nincsen. kemények mint a vídia.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anal0g.blog.hu/api/trackback/id/tr312451186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.16. 12:09:59

nem könnyű úgy olvasni, hogy ne kurvaanyázzon az ember a világ miatt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.16. 19:04:10

egyszer már írtam ehhez a poszthoz, hová lett?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.16. 19:05:23

most meg megjelent! hát nem csoda hogy ez a testvérblogja:

www.analog-blog.com/

:))))))))))))))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.11.16. 21:54:35

Na tessék! Ide akarok írni valami érzelgőset, erre ez a csibész Grift mindent szanaszét zilál ezzel a linkkel. :)

@vero: te sehogyan sem akarod ott fenn a hegyen ezt az egészet megnyomatni? Mármint ahogyan dédnagyapád idején volt. Vagy ennyire értelmetlen minden próbálkozás?

Egyébként jól nyomod, bátyó!
Gombák, lóhugyozás, a meszelt jelzőkő, az opálos levegő, a templomtornyok, távolban a négy szakadt vonatkocsi a piros dízellel, a hanyagul művelt földek, meg minden. Még annak a kurva Simsonnak is hallom a hangját. Persze megfordultam arrafelé néhányszor, ismerős ez az egész dolog.

Olyan ez az írás, mint valami kesergő: szomorú, de mégis jólesik újraolvasni.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.16. 22:06:03

pedig nem kesergőnek szántam. csak tanácstalan vagyok. másik nagyapám szőlője onnan 50 m. nagybátyám 2 éve otthagyta. az emberek inkább megveszik a kis kínai kést 10szer a józsefvárosin, mint a damaszkolt körtefanyelűt a késesmestertől . ez is épp olyan. kínlódással keveset, amit senki sem értékel, a bolti 5 l leányka meg épp olyan jó. még simább is, igaz 3 pohárral meg kell inni, hogy rendesen üssön a házi 1 pohár helyett.
mikor késztermékekkel és instant élménnyel bombáz a világ, fasznak se kell a munka. nincs tereh a pálmán. csak valami kurva nagy gebasz fogja helyretenni a dolgokat.

@Grift: nathan az unokatestvérem. most kérvényezi a magyar útlevelet a 2ős állpolgársági törvény alapján. nagyon örülülnek ott jaffában.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.16. 22:07:16

ja, és ami kihozta belőlem, hogy a tv előtt állva pohár borral a kezemben néztem ezt a majmot a paprikán.
floyd koporsója mekkora már!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.16. 22:10:25

ja, és aki ma tőkést művel, az vagy műveltet, de csak pásszióból és nagybirtokos, vagy egyszerűen nem normális. hülyének nézik. napszámost ilyenre kapni nem lehet.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.11.17. 07:26:04

Pedig két éve nagyon ment a szöveg, hogy majd ez a válságnak nevezett dolog észhez téríti a szisztémát Magyarországon. Beindul a helyi kereskedelem, a helyi termelés, az emberek bizonyos dolgokat újra maguk fognak megtermelni stb stb.
Az a helyzet, hogy fejben, meg szívben kéne ott lenni a szeren, ahogyan azt többek között a digóknál láttam Toscanában, vagy a svédeknél Dalarnában.

Igen. Floyd koporsójától rendesen padlót fogtam.
Úgy néz ki, mint azok a régi fonott hajóládák, amik tele vannak ragasztva a különféle városok vignettáival: Hamburg, New York, Genova, Casablanca, Odessa, meg ilyenek. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.17. 10:38:18

@Gasper:

nagyapámnak voltak ilyen bőröndjei, tele ragasztva a világ szállodáinak e célra rendszeresített címkéivel.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 18:44:09

@Gasper: igen. senkiházi népnek csak a resztli jár.

vignettás koporsó. hehe! :o) akár fonott, akár bőrönd, tuti hogy volt benne egy üveg bor az útra.
sógorom is azt mondta mindenszenteken elérzékenyülve a sír mellett: barátom! ha engem is elkaparnak egyszer, egy üveg fekete johnnyt, meg egy karton pirosmarlborót ne sajnáljatok belerakni a dobozba! ha tényleg lesz feltámadás legalábbb ennyivel legyek beljebb.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.11.17. 20:03:59

Na most mit mongyak!!!!
Volt szőlőm Csillaghegyen ill. a Péterhegyen.
Ráláttam a városra.
Építettem rá egy házat, a jogász sógor sírt, hogy engedély meg egyéb...
Lószart.
Szőlő mindenütt, Kiástam egy nagy lapos követ, aztán egy másikat mellette, aztán mégegyet s akkor más tudtam, hogy vÍzlevezető csatorna enyhe lejtéssel.
Isten tudja mikor építették.
Bértelek volt. Mára a házamat is eldózerolták.
Fájintos gengszterbarokk már az egész tájék.
Rohadtul sajnálom. Akkoriban kerestem más helyet,és itt rekedtem.
Szemben kétszázéves kőkereszt.
A jenei szőlősgazdák állíttatták.
Kösz, hogy jelentkeztél Vero.
Nálam a linkre semmi nem jön be, aszongya üres.
Hát egy frászt.
Majd nézegetlek.
Insz...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.11.17. 21:24:10

@Grift: én egy női kalaptartó fedelét őrzöm, de az is szépen ki van dekorálva. Szerintem falra fogom tenni az új pecónkba. Kortársi tondó lesz belőle. :/

@vero: johnny walker és piros marci? Ezek Horn Gyula kedvenc élvezeti cikkei a kilencvenes évekből, nagyjából amikor a Saabbal megcsúsztak Nyékládháza és Emőd között. Akkor már inkább egy rendes tajtékpipa.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 22:28:31

először is: gyufa kentet szívott. áránydobozost., a régifajtát. ezt még a maszop szimpatizánsok is tudják.
másodszor: ha gyufa és johnny, akkor piros.
harmadszor: sógor kommerszbe' nyomja, de abban nem ismer pardont!
egyébként meg lefekszem a pultra a röhögéstől.
tudtak ezek élni. gyertek el a névnapomra 2.0
imádom a szocialista magyar fimeket. kár, hogy keveset nézem őket. inke lászló, szabó gyula, sinkó lászló.
világítótornyok, akik nem élték meg a gatyaváltást.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 22:29:29

márhogy azok a világítótornyok, akik...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 22:30:33

bencze ferenc. bah! erdélyiek.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 22:34:32

azt azért megjegyezném, hogy művészi szempontból értékelem őket, hanem soha jobb szociográfiát. azt meg nagyon szeressem.
tényleg, ez hogy lehet, hogy szociográfia lett a szioc. magyar film? nem engedték kifutni a spirituszt és beleragadt ebbe?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 22:35:02

NEM művészi szempontból. pardon.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 22:38:57

@inszeminator: nekem bejönnek a linkek. sajnálom.
mögöttünk is vagy egy domb. ott szerettem volna házat, telket, kertet. rálátni unanígy a városra, déli oldal, néhol teraszos művelés.
lent vagyok az aljában. most sóvárogva nézem. ezt dobta a gép. kösz hogy itt jártál.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 23:14:31

mádi-szabó gábor. egész gyerekkoromban összekevertem szabó gyulával.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.17. 23:23:26

nahát most ezzel a filmmel jól melléfogtam, hogy spiritsuz nélkül, szegény fábri. dehát annyira átrsüt belőle a szociográf ábrázolás.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.11.18. 09:22:46

Kedves Vero ! Ezt a filmünket láttad?
www.youtube.com/watch?v=9lfJlFZFDnw
Ha már szőlő...
Persze az előzetesből nem derül ki, mivé lészen. Nekem a befejezése hasonlatos a "Csodálatos mandarin"-hoz. Azt is elkezdtük leforgatni - tánchoz társuló történet lett volna, kínai-magyar koprodukció - csak az "örökös" beletenyerelt. Érteni a tánchoz annyit ért.... még a hajdú is jobban. De "új koreográfiát" nem akar látni.

És igen: csak szívből lehet-érdemes-szabad dolgozni. Másként megette a fene.

Csak ne lenne olyan megfizethetetlenül drága az a damaszkolt penge :-P

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.11.18. 18:43:40

@Mormogi Papa: nem láttam. nagyon kemény. brrrr...
majd megnézem veled legközelebb. egyszer.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.12.30. 14:08:03

Merre jársz, Édes egy komám?

Egyelőre csak boldog Óévet kívánhatok - a többit holnapután :-)

(Nézz be szerény virtuális hajlékomba - van újság.)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2011.01.30. 09:23:54

Elolvastam mégegyszer, mintha nem is jártam volna még itt.
Ez egy marha jó írás vero.
Muszáj megmondanom.
Insz...
süti beállítások módosítása