HTML

anal0g

Similis simili gaudet.

Friss topikok

  • MZ/X hip hip hurrá: Érdekes nekem nyersen sem hat hashajtószerűen, pedig nagyos sokat eszek belőle. (2014.07.17. 12:45) vadszilva
  • inszeminator: Elolvastam mégegyszer, mintha nem is jártam volna még itt. Ez egy marha jó írás vero. Muszáj megmo... (2011.01.30. 09:23) univerzikus
  • vero: na. köszi. eszemben van. vannak anyagaim is már elmentve. most lesz egy hármas analógia. (tisza-bó... (2010.10.23. 17:01) ej, az ebadta!
  • vero: @Gasper: :DD csak igazítani akartam. augusztus lehetséges? :D @Alfőmérnök: nyugi, én kitörlöm, ha... (2010.05.23. 21:04) vigyázz, a kuka harap!
  • vero: majd írok egy krédót is, csak meg jkell tanulniom használni. (2010.05.16. 10:06) ágak és gyökerek

univerzikus

2010.11.15. 21:38 vero

 

most néztem a paprikát, bede folyik minden csapból. csávó már borkóstol is 2 főzés között, amolyan floyodosan nyomja. (isten nyugosztalja a vén alkoholistát! images.mirror.co.uk/upl/m4/sep2009/5/3/image-3-for-keith-floyd-s-funeral-gallery-197248809.jpg )

műanyag róbert olyan mint keller józsi volt a fradiban  verebes alatt:

"- a mester a legutóbbi meccsen téged balhátvédként játszatott, most pedig  támadó középpályás voltál. hogy lehet ez?

- a mester rájött, hogy univerzikus vagyok."

persze keller örökös bajnok. ez  nem mindenkiről mondható.ftcbk.files.wordpress.com/2009/04/kellerjozsef1984-96es2000-06.jpg

 

 

itt iszom a képernyő előtt az öreg tőkék borát, az éven talán utoljára. (a D folyton beakad, tán valami szörp ömlött egyszer a klaviatúrára.)

apám a múlt héten hozta haza a birtok karóinak felét (mintegy 200 öl)  www.geonames.org/715735/somlyod.html hogy eltüzelje. évről évre mindig valaki otthagyta. ő volt az utolsó, aki még művelte az öreg tőkést egy félreeső domboldalon. köves -poros talaj, okker, narancs, néhol rózsaszín riolittufa darabok merednek ki a földből. a laposkapa éle hamar kicsorbul. hajnalban éppen szemben emelkedik a nap óriás korongja. gyalogosan, egyedül érdemes kimenni. az őzek még a harmatos lucernában legelnek, a rókák pocokra, egérre vadásznak. pitypalatty!  mire világos lesz, mindenki eltűnik. útközben, a fűben vonalban, százszámra leltük a rozsdavörös harmatgombát. mintha ló hugyozta volna végig.

az egyetlen közeli forrást ellepte a békalencse. fönn a tetőn a törpenyárasban régen tányérnyi tinóruk nőttek. a fehérre meszelt jelzőkőről (137 m) körbenézhetsz. északon (északon? hát itt vannak egy karnyújtásnyira. látom ahogy liza a piros szamárral - simpson 51 - kapaszkodik felfelé) a környező hegyek takarják a horizontot. őket is jó nézni, keletre nagykövesd várát, nyugatra meg a messzi tokaj hegyét 30 km-re a tévétoronnyal. hány templomtornyot is látni? ötöt? tízet? a levegő kicsit mindig opálos. közel a víz, a bodrog, a holtágak, egyik oldalon az ártéri erdők, ősöreg fehérnyár hagyásfákkal, gyertyánerdőkkel, óriás pocsolyákkal, amikben feketególya lépdel. amarra meg tölgyesek a hegyek sipkáján a nagy szőlőtáblák felett.  újabban azok közül is otthagynak néhányat. hektárok gazban, lisztharmatban. néha alattunk elmegy egy vonat. piros dízel meg 4 kék kocsi. már régen nem járnak erre a végeláthatatlan vagonkígyók, amik ungvárra vitték a szovjetnek a dézsmát.

senki sem tudja hány évesek ezek a tőkék. ők nem betegek. ritkán. akkor is kiheverik. rövid enyészett karókra kötik őket fehér műanyag kötözőszerrel. egyszer metszenek, kétszer tetőt vágnak.

dédnagyapa  (+1967) elmondása szerint, mikor kiment ámerikába (zirka '37) ,  már akkor is ilyen göcsörtösek voltak. tökszőlő, balafánt, petrezselyemszőlő, fehér, kék és piros kecskecsecsű, dalavári, piros saszla, meg ki tudja mifélék. minden éven adott 2 hordó bort. az utóbbi 20 évben már nem kapáltuk, se bakhátra, se másképp, csak gyomirtóztuk. apám rájött, hogy már csak a felszín alatt vannak gyökereik. ha mozgattuk a talajt, kínlódott, kevesebbet adott, még azt az 5-6 fürtöt sem termette meg. ő így mondta.

ha egyedül maradsz a hegyen, mindent megesznek a fácánok meg a foglyok. az éven ott nem is volt szüret. nem indult a prés, nem zuborog a murci. tavaszra elfogy az utolsó demizsonnal.

ezekben az öregekben semmi szentimentalális nincsen. kemények mint a vídia.

24 komment

ej, az ebadta!

2010.08.24. 18:46 vero

bükkszentlászló, fő út.

 

 

buksi, te! eszedbe ne jusson!

 

 

 

 

 

 

 

 

8 komment

vadszilva

2010.08.10. 15:27 vero

nő a kertemben. kétféle is! sárga és vörös.

 

a vadszilva (most tudtam meg; mirabolán) eddig csak fosókaszilvaként ismertem 2 változatban lézetik.  terebes gyak. mindent leír róla, amit tudni illik.

 

de nekem itt van. átnyúlnak az ágak a senki földjéről. szép látvány, bár az íze semleges, nem édes, nem savanyú, még csak meg sem tudnám különböztetni a ma oly divatos vakteszten (már  a nőklapja is nyomja!), ha rendeznék egyet magamnak :D
viszont minden harmadik férges. akkor meg mégiscsak jó lehet!

 

a szomszéd mindig kéri, szedjek neki egy vajdlinggal. nem tudom mit élvez rajta. talán ha eü problémái vannak ... pedig a mellette felbukkanó bodzabogyó nyersen garantáltan kivátja a kívánt hatást.  kisebbfajta mérgezést produkál. nekem egyszer már majd sírásra ment.

most hogy rákerestem látom, hogy zsindelyes még pálinkát is főz belőle. aztán csak csínján a vadgyümölcs párlatokkal! nem csak az áruk miatt, hanem mert nem mindegyik vadgyümölcs rendelkezik magas illóolaj és gyümölcscukor tartalommal, ami érdemessé tenné párlatkészítésre, aztán a drága nedű fogyasztására. a som is csak akkor jó, ha megcsípi a dér. azt meg ugye nem lehet kivárni, meg a kézben már mállik szét a gyümölcs. így hát marad a dérnemcsípte, aminek meg se íze, se bűze, csak a neve, a címke, meg a vágyódás. sokszor már ez is elég az élményhez.

más kérdés, hogy régen az erdőt-mezőt járó ember mindenből főzőtt egy kis pálinkát, amiből két puttonnyit le tudott szedni. de az sok időt és aprómunkát kívánt. úgy is csak keveset lehetett. attól volt becses.

 

11 komment

vigyázz, a kuka harap!

2010.05.13. 22:59 vero

 

jobb az állatot elzárva tartani. még ha házi is. a békesség kedvéért. közterületen szabadon engedni egyébként is tilos, szabálysértési jogunk szerint a harapós kuka be nem zárása,  vagy felügyelet nélküli kóborlása esetén a gazdát alapesetben 30 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel fenyegeti. indokolt a kukák közterületen való elzárása azért is, mert az egyiptomiak (újabban rómaiak) előszeretettel macerálják, édesgetik magukhoz, hogy aztán kihasználják, kutyába se vegyék őket.

szép napokat megélt észak-magyarországi város (régebben lenin) odaáig ment, hogy  merő állatkínzási  indíttatásból nem elégedett meg a szabálysértési jog által sorolt tényállásokkal és szankciókkal, hanem az utcán őrizetlenül hagyott és szabadon kóborló kukák simogatóit is büntetni rendelte.

ezt az alkotmánybíróság természetesen nem tűrhette. rendeletüket megsemmisítette. a kukák simogatása, felderítése alkotmányos jog. a nem egyiptomiak (újabban nem rómaiak) számára is. a tizenkét csillagos esélyegyenlőség jegyében. simogatás után aztán úgy hagyhatjuk, ahogy éppen jólesik. majd a gazdája pórázra köti, szájkosarat rak rá. neki kötelessége.

 

 kutyába nyúlni tilos és veszélyes!

 

 

 

 

 

28 komment

közlemények

2010.05.03. 22:20 vero

 a mobiltelefon használata bizonyos körülmények között nem kívánatos, esetenként tiltott. használatának kerülésére többnyire egyezményes jelekkel hívják fel a zemberek figyelmét. amennyiben nyomatékosabban kívánja felhívni a terület gazdája a közönséget a mobilhasználat mellőzésére -  az esztékát (sztk) látogatók intellektusát szem előtt tartva - azt írásban teszi meg. a fizikoterápia és az ideggondozó idő múltával láthatóan kikerült a védett övezetből.

 

Szólj hozzá!

ágak és gyökerek

2010.04.28. 19:00 vero

ami kinn, az van benn
ami fenn, az van lenn
ahogy élsz, annyit érsz

                            (Lukács 2001, 4, 3:32 :)
 

6 komment

süti beállítások módosítása